Blixtnedslag

Blixtnedslag orsakar ibland skogsbränder. Det innebär även en olycksrisk om man befinner sig utomhus. Risken att bli skadad inomhus är dock försvinnande liten.

Om åskbullret hörs inom tio sekunder från det att blixten slagit ned, är åskan farligt nära. Om du då befinner dig utomhus ska du undvika att vara högsta punkten i omgivningen. Klättra inte på tak, undvik kullar, berg, torn, master och vistas inte under höga och ensamstående träd eller i skogsbryn. Du kan söka skydd i en bil, eftersom bilens kaross är en bur av metall och när man skickar ström genom en sådan, leds den alltid på burens utsida. Blixten kan alltså inte passera genom kupén på en bil.

Bada, vindsurfa och fiska inte vid åskväder. Om man sitter i en oskyddad båt ska man omedelbart bege sig mot land. Undvik att idrotta på öppna fält, till exempel fotboll eller golf.

För att skydda byggnader krävs åskledare. För privatbostäder blir det en dyr lösning. Ofta skyddas dock bostäder av andra höga punkter i omgivningen, som träd eller flaggstänger. Risken att drabbas av personskador inomhus är liten. Däremot kan el-utrustning ta skada. Allt som sitter fast i väggen med en sladd är i farozonen när ett åskväder drar förbi. Observera att det inte räcker med att dra ur sladden, den måste läggas minst en meter från vägguttaget, annars kan induktion medföra att spänning överförs till den fritt liggande sladden. Överspänningsskydd som går att köpa för någon hundralapp ger inget skydd vid blixtnedslag, däremot vid mindre variationer i normal nätdrift. Vill man skydda sin elanläggning från blixtnedslag måste ett åskskydd installeras i elcentralen av behörig installatör. Kostnaden är någon tusenlapp.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07