Trafiksäkerhetstips - Cykelsäkerhet

Cykeln är ett hälsosamt och miljövänligt transportmedel. Att cykla är även praktiskt i tätorter där man ofta kommer fram både fortare och lättare med cykel än med bil. Dessutom är cykeln lätt att parkera. Men det är också viktigt att cykla säkert – och då handlar det om att välja rätt cykel och att utrusta den på rätt sätt. Belysning, reflexer, bromsar, ringklocka och däck är alla viktiga säkerhetsdetaljer på din cykel. I kombination med cykelhjälm och cykelsits vid skjutsning hjälper denna utrustning dig att cykla säkert. Men glöm inte att använda omdöme och sunt förnuft också!

Belysning och reflexer

En cykel utan belysning och reflexer är osynlig i mörker. Därför säger både lagen och det sunda förnuftet att du måste använda belysning om du cyklar i mörker. En cykel som används när det är mörkt måste ha baklykta, strålkastare och godkända reflexer. Det gäller även på cykelbana.

Reflexer, lyktor och strålkastare behövs endast vid cykling i mörker. Enligt lagens andemening är det mörkt från skymning till gryning.

 • Baktill: Lykta som kan visa rött ljus bakåt (baklykta).
 • Framtill: Strålkastare som kan avge fast vitt eller gult ljus framåt av sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan framföras på ett betryggande sätt. Har strålkastaren bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.
 • Vit reflex fram. Vissa tillverkare sätter vit reflex i strålkastaren. Det kan ersätta den separata vita reflexen fram.
 • Röd reflex bak. Den kan drivas med generator eller batteri. Lyktan får inte blinka.
 • Orangegul eller vit reflex på sidan. Sidoreflexerna kan antingen vara fastsatta i ekrarna eller bestå av ett reflekterande material i däcksidan. Se till att de reflexer som monteras på ekrarna sitter fast ordentligt. Helst ska det finnas två fästpunkter.

Bromsar

Lagen säger att det på en vanlig cykel ska det finnas färdbroms som ska kunna minska farten och få cykeln att stanna säkert och snabbt. De flesta cyklar som inte växlas genom kedjan har fotbroms. Bromsen sitter i bakhjulsnavet och manövreras med pedalerna. Som komplement bör man ha en handbroms för framhjulet. De flesta cyklar med mer än sju växlar har handmanövrerade bromsar, en för bakhjulet och en för framhjulet. Bromshandtagen sitter på styret. Bromsarna kan vara antingen fälgbromsar eller navbromsar. På terrängcyklar kan man även finna skivbromsar. Det är viktigt att du behärskar bromstekniken om du har eller tänker skaffa dig en cykel med enbart handbromsar. Använd fram- och bakbroms samtidigt, men bromsa med bakhjulet först om det är halt eller slirigt väglag. Arbeta bort fotbromsreflexen innan du ger dig ut i trafiken.

Däck

Dubbade däck gör vintercyklingen säkrare. Kom ihåg att cykelturen går lättare med dubbdäck på både hårt packad eller lös snö samt på is.

Lagen

Cykeln räknas som ett fordon och omfattas av trafiklagstiftningen. Undantag är trehjulingar och de mindre barnens tvåhjulingar. Särskilda regler berör dessutom cyklister för framförande av fordonet.

 • Barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.
 • På en vanlig cykel ska det finnas färdbroms som ska kunna minska farten och få cykeln att stanna säkert och snabbt.
 • Ringklocka på cykel är obligatoriskt.
 • I mörker måste cykeln ha strålkastare med vitt eller gult ljus fram, lykta med rött ljus bak, vit reflex fram röd reflex bak, orangegula eller vita reflexer åt sidorna.
 • När man är 15 år får man skjutsa ett barn under 10 år. När man är 18 år får man skjutsa två barn under 6 år.

Etiketten "Cykelfakta" garanterar att cykeln du tänker köpa är säker. Bland annat har den gått igenom flera tester. Cykelfakta utfärdas av SMP Svensk Maskinprovning och stöds av Vägverket och Länsförsäkringar.

Cykelvård

Ta för vana att se över din cykel regelbundet. Då klarar du dig ifrån många otrevliga överraskningar. Här är några tips:

 • Rengör och smörj cykeln regelbundet. Har du en instruktionsbok till din cykel kan du följa anvisningarna i den.
 • Kontrollera att kedjan är lagom spänd och att alla skruvar och detaljer sitter fast.
 • Kontrollera att fälgbromsens bromsklossar inte är nedslitna eller att däcken inte är slitna och spruckna.
 • Se till att belysningen fungerar både fram och bak och att alla reflexer är hela och rena. Kontrollera att däck med reflekterande material är rena. Annars ger den inte full reflexverkan.
 • Är du osäker på vad som är viktigt att kontrollera? Kontakta en fackhandlare!
Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07