Trafiksäkerhetstips - Cykelsits

Vill du ha med dig småbarn på cykelturen är cykelsits ett måste. Att skjutsa utan cykelsits kan vara mycket farligt, och varje år skadas drygt 200 barn för att de skjutsas på cyklar utan cykelsits. Den vanligaste olyckan sker då barnet får foten i kläm i cykelns ekrar. Men med dagens moderna cykelbarnsitsar är detta nästan omöjligt, eftersom att de ofta är konstruerade på ett sådant sätt att fötterna inte ska kunna komma in i ekrarna.

Man kan börja använda cykelbarnsitsen när barnet kan sitta stadigt, ungefär från ungefär nio månaders ålder eller då barnet väger nio kilo. Lagen säger att om cykeln har lämpliga säten och ekerskydd får man skjutsa ett barn under 10 år om man fyllt 15 år, och två barn under 6 år om man fyllt 18 år.

Olika typer av cykelsitsar

Det finns två olika varianter av barnsitsar - de som fästs på sadelstolpen och de som fästs på pakethållaren. De förstnämnda är ofta tyngre, i de flesta fall säkrare och ofta lättare att ta loss och montera. Cykelsitsar som monteras framför den vuxne medför en större olycksrisk. Eftersom denna typ av cykelsits saknar högt ryggstöd är också risken för nackskador större.

Valet av cykel och cykelbarnsits är mycket viktigt av säkerhetsskäl. I Sverige finns ingen nationell godkännandemärkning. Det vanligaste godkännandet för cykelsitsar är tyskt – GS geprüft. Märket TüV – det organ i Tyskland som utfört testet – finns som regel också på sitsen. Välj i första hand en sådan sits. Den tyska normen godkänner sitsar i två viktklasser – för högst 15 eller 22 kg. Sitsar för 22 kg är att föredra om sele och fotstöd kan ställas in så att de passar även mindre barn.

Cykelns utrustning

  • Cykeln bör ha skärm och ekerskydd för att minska risken att barnet får in foten i hjulet. Se också till att denna risk elimineras om barnet sitter på en sits framtill.
  • Om sadeln har fjädrar kan barnet klämma sina fingrar. Byt hellre ut sadeln än att laborera med klämskydd.
  • Var även noga med selen. Grenband eller hög sadelknapp mellan barnets ben är bra.

Köp nytt!

Använd inte gamla barnsitsar. Riktigt gamla modeller i tyg och stålrör är ofta farliga. Köp inte en begagnad sits om du inte vet hur gammal den är. Nya sitsar kan försämras redan efter ett par år. Titta noga efter sprickor eller ljusare partier i plasten.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07