Trafiksäkerhetstips - Däck

Det finns många faktorer som påverkar däckets egenskaper och därmed bilens körsäkerhet. Att välja rätt däck för årstiden, ha ett bra mönsterdjup, undvika stora skillnader i slitage mellan däcken, köra med rätt lufttryck, lagra däcken rätt och att inte köra på för gamla däck, är viktigt att tänka på.

Alltid bästa däcken bak

Genom att montera de bästa däcken bak minimeras risken för okontrollerbar sladd, vilket vanligtvis uppstå då bakhjulen tappar väggreppet före framhjulen. Oftast sker detta när bakdäcken inte löper i samma hjulspår som framdäcken, alltså i kurvor och vid omkörning. Extra försiktighet är på sin plats vid vinterväglag och då det finns risk för vattenplaning. När bakdäcken tappar väggreppet och en sladd uppstår så sker det i regel utan förvarning och sladden är ytterst svår att häva. För bästa stabilitet bör bilens samtliga däck ha så lika mönsterdjup som möjligt. När skillnader uppstår ska alltid de bästa däcken, oavsett sommar eller vinterdäck monteras bak. Det samma gäller för dubbade däck, oberoende om bilen är fram, bak eller fyrhjulsdriven så placeras däcken med största dubbutstick på bakaxeln.

Mönsterdjup och ålder

 • Mönsterdjup på sommaren
  Däck ska ha ett kvarvarande mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. För att ge bra friktion vid fuktig vägbana bör mönsterdjupet vara minst 3 mm.
 • Mönsterdjup vid vinterväglag
  Vid vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars ska mönsterdjupet vara minst 3 mm på däck till personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.
 • Ålder
  Det finns inget krav på högsta ålder för däck. Någon signifikant försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper har inte påvisats vid de undersökningar som genomförts. Det är dock viktigt att mönsterdjup och dubbutstick är bra och att däcken lagras svalt, torrt och mörkt.

Vinterdäck, dubbdäck och släp

Vinterdäck krävs 1 december-31 mars vid vinterväglag. Dubbdäck får användas 1 oktober-30 april. Dubbdäck får användas även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på fordonet. Om bilen har dubbdäck måste släpet ha dubbdäck. Om bilen har odubbade däck får släpet köras på dubbade eller odubbade däck.

En stor fördel med vinterdäcken är att gummiblandningen behåller sin mjukhet även vid låga temperaturer och därmed har större förutsättningar att behålla väggreppet. Sommardäcken hårdnar redan vid 5 plusgrader och kan då ge ett försämrat väggrepp. Dessutom är skillnaden avsevärd när det gäller stoppsträckan – sträckan från det att du reagerar och satt foten på bromspedalen till dess att bilen står stilla.

Vinterdäck kan vara både dubbade däck och så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken ska vara:
särskilt framtagna för vinterkörning och märkta M+S, M-S, M.S.,  M&S, MS eller Mud and Snow.
OBS! Det förekommer däck som är märkta med M och S utan att vara särskilt framtagna för vinterkörning, exempelvis grovmönstrade terrängdäck. Eftersom det inte framgår av däcken om de är särskilt framtagna för vinterkörning så har STRO (The Scandinavian Tire and Rim Organization) och Däckbranschens Informationsråd tagit fram listor över tillåtna vinterdäck. Du kan även få information från din däckhandlare.

Tänk på:

 • Använd vinterdäck vid vinterväglag.
 • Se till att mönsterdjupet är ok.
 • Ha bästa däcken bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.
 • Kolla lufttrycket ofta! Fel lufttryck kan påverka bl.a. köregenskaper, bränsleförbrukning och däckens livslängd.
 • Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör man använda vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader.
 • Däck ska förvaras svalt, torrt och mörkt. 
 • Tunga fordon omfattas inte av kraven på vinterdäck men vi rekommenderar ändå att vinterdäck används vid vinterväglag.
Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07