Trafiksäkerhetstips - Hjälm

Hjärnan är en mycket värdefull kroppsdel. Syn, hörsel, rörelseförmåga, tankar och känslor – hela din personlighet styrs av din hjärna. Skydda den när du cyklar, åker inlines, rider eller utför fartfyllda vinteridrotter som utförsåkning och skridskor.

Huvudet får oftast ta värsta smällen vid en cykelolycka. Om den som skadas inte har hjälm kan skadorna bli allvarliga. De kan leda till personlighetsförändringar, minnesförlust, talsvårigheter, förlamningar - eller till döden. Lagen säger att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

Köptips

Hjälmar ska uppfylla grundkrav för hälsa och säkerhet för att få säljas. Bruksanvisningen ska vara på svenska och även förklara märkningen. Ett CE-märke på hjälmen visar att tillverkaren fått certifikat på att hjälmen uppfyller de krav som lagen ställer. Bara särskilt utsedda laboratorier kan utfärda certifikaten. När du provar hjälm, tänk på följande:

  • Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken!
  • Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
  • Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.
  • Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
  • Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer.
  • Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt!
  • Du ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan du bestämmer dig. Det är inget fel om den är snygg.

Småbarnshjälmar - grönt spänne!

Barn i åldrarna upp till ungefär sju år bör ha en småbarnshjälm när de cyklar eller skjutsas på cykel. En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek. Kännetecknet för en småbarnshjälm är att spännet är grönt.

Det gröna spännet är konstruerat så att det löser ut om barnet skulle fastna någonstans. En vanlig cykelhjälm har däremot ett hakband som håller kvar hjälmen även om det utsätts för mycket stora krafter. Det har visat sig innebära en stor risk för små barn eftersom de ofta lämnar cykeln och leker eller klättrar och då fortfarande har hjälmen kvar på huvudet. Det har hänt att barn har fastnat med hjälmen och blivit hängande eftersom hakbandet inte öppnats. Det viktigaste för att undvika att ett sådant tillbud blir allvarligt är att ha uppsikt över barnet. Hakbandet löser inte ut vid en cykelolycka.

Tekniskt sett är småbarnshjälmen en hjälm som uppfyller kraven i standarden för småbarnshjälmar, SS-EN 1080. Därigenom uppfylls också kraven i "Lagen om personlig skyddsutrustning för privat bruk".

Standarder anger att småbarnshjälmen är lämplig upp till sju års ålder, men i praktiken kan man använda den högre upp i åldrarna än så.

 

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07