Trafiksäkerhetstips - Mopedsäkerhet

Att åka moped är smidigt, roligt och populärt. Men som mopedist är du också utsatt. Den som åker omkull kan göra sig mycket illa, för att inte tala om vad som kan hända om en mopedist och en bil kolliderar. Därför måste du som kör moped vara smart och göra vad du kan för att undvika farliga situationer. Se till att du har en säker moped, följ trafikreglerna och använd hjälm!

Hjälm

De flesta mopedolyckor är singelolyckor där mopedisterna kör omkull eller kör på något fast föremål. Ungefär en fjärdedel har huvudskador. Huvudet får oftast ta värsta smällen vid en mopedolycka. Om den som skadas inte har hjälm kan skadorna bli allvarliga. De kan leda till personlighetsförändringar, minnesförlust, talsvårigheter, förlamningar - eller till döden. Enligt lag ska du ha godkänd hjälm när du åker moped (E- eller SIS-märkt) - gäller även passagerare. Hjälmen måste vara ordentligt fastspänd, annars är risken stor att den lossnar vid en olycka. 2-3 liv skulle sparas, varje år, om alla mopedåkare använder korrekt fastspänd hjälm.

Trimning

Att antalet mopedolyckor ökar beror till stor del på att många mopeder är trimmade. Vissa mopeder kommer upp i hastigheter över 80 km/timmen. Varken mopedens bromsar, däck, eller ram är konstruerade för så höga hastigheter. Dessutom är mopedföraren fullständigt oskyddad, bortsett från hjälmen, om en olycka inträffar. Om du kör omkull kan du få allvarliga och i många fall bestående skallskador. Händer, knän och armbågar är andra utsatta kroppsdelar som är viktiga att skydda.

Lagen

  • Enligt lag ska du ha godkänd hjälm när du åker moped (E- eller SIS-märkt) - gäller även passagerare. Hjälmen måste vara ordentligt fastspänd.
  • Det är straffbart att köra en moped som är trimmad. Vid trimning upphör typgodkännandet, alla garantier och försäkringar. Om en moped klass II trimmas räknas den som en moped klass I. Den är då registreringspliktig och kräver förarbevis eller körkort. Dessutom måste mopeden få ett nytt typgodkännande. Det är teoretisk möjligt att trimma en klass II mopeden så den blir klass I moped eller lätt motorcykel men i praktiken godkänns aldrig detta vid mopedbesiktningen, varför mopeden aldrig får ett nytt typgodkännande och förblir olaglig.
  • Den som kör moped berusad kan dömas för rattfylleri. Detta kan påverka möjligheterna att få körkortstillstånd.

Det är du som förälder som har ansvaret!

Enligt NTFs enkätundersökning av mopedförare 2003 kör 55 procent av de yngsta mopedförarna trimmat. En femtedel av mopederna går snabbare än 80 km/tim. I de flesta fall känner föräldrarna till att barnens mopeder är trimmade, och i 16 procent av fallen är det mopedhandlaren som har hjälpt till med trimningen. I dagsläget finns dessutom ca 9 000 olagliga mopeder på marknaden, som saknar typintyg eller registreringsbevis. Som förälder till barn med moped kan det därför vara bra att tänka på några saker:

  • Ställ krav på mopedhandlaren! Säkerställ att mopeden inte är trimmad. EU-moped klass 1 ska ha registreringsbevis. Moped klass 2 ska ha antingen ett typintyg (30-mopeden) eller ett CoC-intyg om det är en EU-godkänd 25-moped. Hjälp inte ditt barn att trimma mopeden!
  • Provkör själv mopeden och kontrollera att den inte går fortare än lagstadgade 25, respektive 45 km/timmen. Kontrollera även att broms, blinkers etc. fungerar.
  • Förklara att det är straffbart och kan vara livsfarligt att köra moped om man druckit alkohol.
  • Hjälm är ett måste! Hjälmen ska vara CE-märkt.
  • Se till att barnet får en bra förarutbildning med både teori och körövningar
Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07