Trafiksäkerhetstips - Reflex

Fyra av tio av trafikolyckorna där gående är inblandade inträffar när det är mörkt ute. Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Redan i skymningen ökar risken. Att använda reflexer är ett enkelt och billigt sätt att minska risken för att råka ut för en olycka.

Gatubelysning garanterar inte att du syns

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas, sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att du syns. I mörker har människans öga svårt att utskilja kontraster, även på belysta gator. Därför behöver du ha reflexer för att upptäckas av både bilförare och busschaufförer.

Ge bilföraren en chans!

Med reflexer syns du på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med halvljuset påslaget. Då har föraren god tid på sig att sakta in. Om du saknar reflexer och har mörka kläder, syns du inte förrän bilen är 20-30 meter från dig. På vintern och vid vått väglag är även bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre.

Du syns sämre när det regnar eller snöar. Bäst syns reflexerna om de sitter lågt och är i rörelse. Att placera reflexer långt ner på benet eller på armen är därför bra. Då syns de bäst. Hundar och hästar behöver också reflexer.

Reflexer måste bytas ut

Reflexer är färskvaror och förlorar sin reflektionsförmåga efter några år, ofta på grund av att nycklar eller pengar ligger och nöter i fickan. Byt därför ut reflexen regelbundet. Normalt håller en reflex i cirka tre år. Reflexer på kläder och liknande kan försämras ännu snabbare om de utsätts för tvätt och annat slitage. Så här kan du kontrollera om en reflex fortfarande fungerar:

  1. Häng upp den gamla reflexen och en ny reflex i ögonhöjd i ett mörkt rum.
  2. Lys på reflexerna med en ficklampa på minst fyra meters avstånd.
  3. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya, bör du kassera den.

Det finns många olika typer av reflexer och kvaliteten varierar. Kravet på en bra reflex är att den ska ha bra reflektionsförmåga, vilken mäts i CIL. Ju högre CIL-värde, desto bättre är reflektionsförmågan. Svensk standard har ett CIL-värde på 400. Det ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus. Det ger bilister i höga hastigheter en siktsträcka som är längre än stoppsträckan. En reflex ska vara SIS-märkt eller CE-märkt. SIS är en svensk standard som garanterar en hög kvalitet. CE-godkännandet är en europeisk standard. För att vara säker på att reflexen har en bra reflektionsförmåga bör man i första hand välja en SIS-märkt produkt. Enbart CE-märka reflexer har ibland visat sig ha ett mycket lågt CIL-värde.

Reflexer finns bland annat att köpa på Apoteket, i sport- eller barnvagnsaffärer eller i varuhus.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2016-09-07