Station 42 - Burträsk

I Skellefteå finns det tio räddningsstyrkor fördelade i kommunen. De behövs för att kunna genomföra räddningsinsatser då det inträffar olyckor. Här kan du läsa mer om räddningsstyrkan i Burträsk.

Insatsområde

Burträsk insatsområde sträcker sig från Kalvträsk i väster till Mjövattnet i öster och från Bygdeträsk i söder till Bjurfors i norr. Burträsk understöder också alltid Station 425 vid insatser i Bygdsiljums insatsområde. Brandstationen är belägen intill Snidex i Burträsk. Det finns cirka 4000 invånare i insatsområdet och i riskbilden ingår till exempel skolor, vårdanläggningar, industrier, tätort och landsvägar.

Resurser

I Burträsk finns en räddningsstyrka med en styrkeledare och fyra brandmän som har beredskap dygnet runt, året om. Insatspersonalen är anställd på deltid och har vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare, men man måste inställa sig på brandstationen inom fem minuter när man larmats. Burträsk har även första insatsperson - FIP. Det innebär att befälet har ett lätt räddningsfordon med sig och kan åka direkt till olycksplatsen utan att passera brandstationen och på så vis tjäna dyrbar tid. I fordonsparken finns en släckbil, en vattentankbil och en FIP-bil.

Snabba fakta om Burträsks räddningsstyrka

Invånarantal i insatsområde: Ca 4000 personer
Antal insatser/år: 33
Anspänningstid: 5 minuter (FIP 90 sekunder)
Beredskapsstyrka: 1+4
Totalt antal deltidsbrandmän: 20
Fordon: En släckbil, en vattentankbil och en FIP-bil.

Kårchef

Johnny Enmark

Kontakt

Ansvarig nämnd: Tekniska nämnden
Informationen granskades: 2018-08-15