Illustration av Skellefteå resecentrum

Resecentrum

Skellefteå växer vilket betyder ökade krav på transportinfrastruktur och logistik. Två nya resecentrum planeras i kommunen, ett i Bureå och ett i Skellefteå.

Trafikverket arbetar med att ta fram järnvägsplaner för den första etappen av Norrbotniabanan mellan Umeå–Skellefteå. Arbetet med järnvägsplanerna förväntas vara klart 2021. Detta medför att kommunen måste tillgodose behovet av funktionella resecentrum i Bureå och Skellefteå. Byggstarten för dessa resecentrum är beroende av Trafikverkets planering av Norrbotniabanan.

Byske finns med som stationsläge i Trafikverkets järnvägsutredning från 2011, i dagsläget saknar Trafikverket finansiering för Norrbotniabanans andra etapp mellan Skellefteå och Luleå.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-11-12
Relaterad information

Skellefteå resecentrum

På Skellefteå resecentrum ska närheten vara central. Det ska vara enkelt att resa till och från Skellefteå, oavsett vart du kommer ifrån eller vart du...

Läs mer
Relaterad information

Bureå resecentrum

Bureå ligger strategiskt bra till med närhet till älv, hav och natur. I Bureå planeras ett stationsläge för Norrbotniabanan längs E4 vilket skapar god...

Läs mer