Copy-Mat-Anki Söderlund Matton Bildbyrå.jpg

Maten i skolan

I Skellefteå kommun finns 37 skolrestauranger. Från produktionsköket i Jörn levereras skollunchens huvudrätt och specialkoster till 34 av dem. Skolkockar i Byske, Burträsk och Bygdsiljum lagar all skolmat och specialkost själva. Tillsammans tillagar köken cirka 11 800 portioner per dag.

 

Våra måltider är näringsvärdesberäknade enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Till lunch erbjuds två alternativa rätter, varav en vegetarisk, samt en salladsbuffé innehållande minst fem säsongsanpassade grönsaker och ekologisk mjölk.

Måltidsavdelningen tillhandahåller även mat till ett antal förskolor efter beställning från rektorer. Förskolor som får mat från måltidsavdelningen

Vår vision

Visionen är norrlands bästa måltidsupplevelse - med matgästen i fokus. Dit når vi genom målen

  • Att gästen kan påverka maten som serveras och måltiden som helhet
  • Att matgästen erbjuds en en positiv helhetsupplevelse av måltiden
  • Att personalen har rätt kompetens för sitt ansvarsområde
  • Att maten är säker, näringsriktig och serveras på rätt tid
  • Att måltidsfrågor ingår i kommunikationsstrategin
  • Att matens ursprung och påverkan på hälsa och livsmiljö lyfts fram

I skolans restauranger

Det är här den bästa skolmaten börjar - i det dagliga mötet mellan eleven och skolkocken. Kockens känsla för maten och kunskap om vad just deras elever tycker om ger nöjda matgäster.

Från Jörnköket kommer den kylda huvudrätten. Maträtter med korv, skinka, kyckling och grönsaker blandas med den milt kryddade såsen av skolrestaurangens kockar. Kockarna kryddar även maträtten på ett sätt som motsvara just deras gästers önskemål. Rätter som lasagne, makaronipudding och fiskgratäng gräddas först i skolrestaurangen. Allt för att maten ska vara så nytillagad som möjligt.

Våra skolkockar tillagar varje dag ett inbjudande salladsbord, dressingar och lunchens alla tillbehör.

Produktionsköket behövs

Att bereda råvaror och tillaga mat från grunden vid ett kök spar tid, pengar och möjliggör god och jämn kvalitet till alla. Kökets utrustning och personalens kompetens gör det möjligt att laga skolmat från grunden. Det innebär bland annat att helt kött köps in och mals till köttfärssåsen och att vi gör egen majonnäs till våra kalla såser.

Genom att laga mat från grunden kan vi undvika onödiga tillsatser så långt det är möjligt. Det ger säkrare mat till våra allergiker och de kan erbjudas likvärdiga maträtter som andra elever. Det är vi stolta över.

9 500 portioner som tillagas i ett kök varje dag ger oss större möjligheter att påverka pris och kvalitet från våra leverantörer. Det ger möjligheter att köpa in bra råvaror.

Men transportena då?

Det finns ett politiskt beslut om att produktionsköket ska vara i Jörn. Ett produktionskök innebär alltid transporter, oberoende av kökets placering. Vi satsar därför på positiva mervärden:

  • Transporterna sker i Jörnkökets egen regi. Chaufförerna jobbar både i produktionsköket och ute i skolrestaurangerna där de kan prata med såväl kockar som de elever de möter. Chaufförerna är helt enkelt kittet mellan Jörnköket och skolrestaurangerna.
  • Samordnade transporter minimerar antal leveranser från grossist och ger möjlighet till färska råvaror i kök med mindre lagerutrymmen.

 

Specialkost

Specialkost erbjuds till matgäster som av medicinska skäl inte kan äta den ordinarie maten.
Skellefteå kommun erbjuder även fläsk- och blodfri kost samt vegetariskt alternativ. Specialkost ska näringsmässigt motsvara ordinarie maträtt.

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2018-05-29