Föräldrarådgivare på Familjecentral

Att bli förälder är oftast väldigt omvälvande. Det kan vara helt fantastiskt, men ibland kan det också vara både svårt och frustrerande, en slags föräldraskapets berg- och dalbana. Om frågorna blir fler än lösningarna - vart vänder du dig då?

Inom Skellefteå kommun finns ett antal föräldrarådgivare anställda av Individ- och familjeomsorgen. En föräldrarådgivare finns kopplad till var och en av kommunens familjecentraler på Anderstorp i Skellefteå, Byske och Ursviken. Verksamheten är gratis och vänder sig till blivande föräldrar och till föräldrar med barn i åldern 0 - 6 år.

Hur kan du få kontakt?
Många föräldrar får kontakt med föräldrarådgivaren via sin barnmorska eller BVC-sköterska men du kan givetvis alltid kontakta oss direkt, se kontaktuppgifter nedan. Föräldrarådgivarens uppdrag ingår i kommunens öppna verksamhet, vilket betyder att det inte behövs någon utredning eller remiss för att få tillgång till stöd. Vi för inga journaler och har sekretess. Samtalen kan ske på någon av familjecentralerna, i centrala Skellefteå, i ditt hem eller via telefon. Du ska snabbt kunna få råd och stöd när du känner att du behöver det.

Med vad kan föräldrarådgivaren stötta dig?
Inget är för litet eller för stort att ta upp, alla kan ibland behöva stöd och inspiration i sitt föräldraskap. Som förälder har man många frågor och funderingar kring sitt barn, det kan bland annat handla om barnets utveckling eller om barnuppfostran. Samtalet kan även handla om den livssituation du befinner dig i just nu, exempelvis; föräldrarollen, relationen eller praktiska frågor. Kort sagt – allt som påverkar just dig. Vi tänker att om du som förälder mår bra så mår ditt barn bra.

Vilka är vi?
Vi som arbetar som föräldrarådgivare är utbildade socionomer med lång yrkeserfarenhet inom föräldrastöd. Vi är också föräldrar, med nu utflugna barn. Vi har själva stött på föräldraskapets utmaningar och har förståelse om hur en familjevardag kan se ut och upplevas under ett barns uppväxt.

Hur kommer du i kontakt med föräldrarådgivaren?
Vi finns närvarande i familjecentralens verksamhet på vissa av öppna förskolans tider. Du kan även nå oss dagtid, måndag till fredag via telefon, sms eller e-post.

Anna-Karin 073-093 73 47 anna-karin.back@skelleftea.se
Susanne 070-384 41 21 susanne.persson@skelleftea.se

Kundtjänst 0910-73 50 00, knappval 1 socialt stöd och omsorg

Länkar till Familjecentraler:

Anderstorp

Byske

Ursviken

ABC - Alla barn i centrum

Önskar du diskutera föräldraskapet i grupp tillsammans med andra föräldrar där du samtidigt kan få tips och råd om vad som fungerar för andra eller bara få en större verktygslåda? Då är du välkommen att anmäla ditt intresse till föräldrastödsgrupperna ABC.

ABC – Alla barn i centrum

Föräldrasupporten

Har du äldre barn än 6 år och behöver stöd i föräldrarollen? Kontakta Föräldrasupporten.

Föräldrasupporten

Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen
Informationen granskades: 2020-07-02