Bad

Ett av sommarens stora nöjen är möjligheten att bada ute i våra sjöar och hav. Sol, ljumma vindar, kluckande vatten och sand mellan tårna får oss att tina upp ända in i själen. Kommunen har nio badplatser och därutöver en mängd friluftsplatser där det går att bada.

Kommunala badplatser

De kommunala badplatserna finns spridda i kommunen och erbjuder möjlighet till omklädning och toalett. Alla är dom barnvänliga och i de flesta fall mycket långgrunda, vilket gör att badtemperaturen ofta blir lite högre när det grunda vattnet värms upp. Alla kommunens badplatser erbjuder fin sandstrand, undantaget är Mobackenbadet som är en konstgjord naturbassäng med plattor och gräs och Falkträsket som till största del består av gräsyta samt en liten sandstrand.

EU-bad

Det finns två EU-bad i Skellefteå kommun. Det är Bovikens havsbad och Byske havsbad. Som EU-bad räknas alla bad som har mer än 200 badande per dag i snitt. De lyder under EU direktivet med provtagning minst 3-4 gånger under badsäsongen. Kommunen undersöker antalet badande och anmäler alla sina EU-bad till Naturvårdsverkets datavärd.

Parkering

Till alla kommunala naturbad går det bra att ta sig med bil och det finns parkeringsmöjligheter i anslutning till badstranden. En kort promenad till stranden gör det enkelt för dig och hela familjen att ta med picknickkorg och all utrustning.

Förbjudet bada husdjur

På alla kommunens badplatser är det förbjudet att bada sina husdjur. Det gäller till exempel på Falkträskbadet, Mobackenbadet och i Boviken.

Försiktighet

Det är inte tillåtet att dyka från badbryggorna. De kommunala badplatserna bottenrensas varje år och kontrolleras av dykare innan varje säsong, men trots detta ska man alltid vara försiktig vid bad. Undvik till exempel att dyka från klippor och andra höjder om du inte först kontrollerat att vattnet är tillräckligt djupt och att det inte finns några hinder eller föremål under vattenytan.

Övriga badplatser

Förutom de kommunala badplatserna finns många andra fina stränder inom Skellefteå kommun. Vissa är utpekade badplatser som sköts av exempelvis byar och föreningar. På de platserna tas inga provtagningar och kontroller likt de som görs på de kommunala badplatserna.

  • Om allemansrätten

    Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär också skyldigheter för oss som vistas ute i naturen. Du måste visa hänsyn mot alla som bor i närheten eller vistas ute samtidigt som dig samt mot alla djur, växter och träd. Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen - men under ansvar. Huvudregeln är att inte störa - inte förstöra.

    Läs mer om Om allemansrätten

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2018-07-10
Sida

Bada på Byske Havsbad

Vid femstjärniga Byske Havsbad finns många möjligheter till bad och sommaraktiviteter. Vid utebadet i havet finn en lång flytbrygga som är så stabil a...

Läs mer
Sida

Bada i Falkträsket

Vid badet i Falkträskets badplats finns en badbrygga som är tillgänglighetsanpassad för rullstol och personer med nedsatt syn.

Läs mer