Copy-Åkerbär i en kosa i mjuk mossa-PeterLilja.jpg

Bärplockning

Att plocka bär och svamp är för många den stora höjdpunkten på hösten. Bärplockning ger inte bara god motion och frisk luft, bären ger även ett rikt tillskott av vitaminer, mineraler och ämnen som motverkar åldrandet. Varje gång man plockar fram sin hemgjorda saft eller sylt återvänder känslan av härliga skogspromenader.

Hjortron

Till säsongens första bär hör skogens guld, nämligen hjortronen. De växer på näringsfattiga myrar där de mognar under slutet av juli. Fuktiga somrar finner man de orangegula bären ute på myrarna. Torra somrar får man söka dem på myrens trädbevuxna och fuktigare delar eller längs bäckar och diken.

Hallon

Hallon är lätta att plocka och växer ofta i stora bestånd i bryn och på hyggen. Det finns både vildhallon med små aromatiska bär och som förvildade trädgårdshallon.

Blåbär

Blåbär växer ofta i stora bestånd, ett riktigt blåbärsår kan det därför vara svårt att sluta plocka om man hamnar i ett blått hav av blåbärsris. Blåbär växer på fuktigare tallhedar och i äldre blandskog. De plockas under augusti och september fram till dess att frosten kommer.

Lingon

Lingon kan man plocka under en lång period på hösten. De är mycket vanliga på mager skogsmark. Bären är användbara till såväl sylt som dricka och utgör ett klassikt tillbehör till norrlandsrätten palt.

Åkerbär

Åkerbär räknas av många som vårt mest exklusiva bär. För att hitta de eftertraktade bären kan man under juli och augusti söka sig till stränder, gamla ängar eller skogsvägar. Det säkraste sättet att veta om bären är mogna är att känna om de är mjuka.

Havtorn

Havtorn finner man nära vattenlinjen på exponerade kuststränder där inga andra växter lever. Busken är full i tornar och växer snårigt och krypande bland stenar. Bären blir mogna och orangefärgade på senhösten och det sägs att ett bär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin.

Tranbär

Tranbär är ett av säsongens sista bär. De bör gärna frysa innan man plockar dem. Tranbär växer på myrar. Man ser inte så mycket av själva plantorna utan det är de mörkt rödrosa bären man först upptäcker. Bären är rika på C-vitamin och sägs dessutom vara en riktig dunderkur mot urinvägsinfektion.

Odon, stenbär och kråkbär

Det finns även en hel del andra ätliga bär som av tradition inte plockas i någon större omfattning. Hit hör till exempel odon, stenbär och kråkbär som alla är ätliga och värda att prova. Totalt sett finns fler än tio olika bär att plocka i Skellefteå kommun och därmed minst tio skäl att ta sig en tur i skogen.

Kontakt

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2018-03-02