cykelfamilj

Cykling

Cykeln är världens vanligaste transportmedel och ett billigt, smidigt och snabbt sätt att ta sig fram. Att det dessutom ger motion och är miljövänligt är ju även bra för oss alla. Med cykelns hjälp kan du utforska skogens stigar och leder eller följa vägar till ditt utflyktsmål.

Mängder av utflyktsmål

I Skellefteå kommun finns mängder av utflyktsmål lämpliga för en cykeltur. Avstånden kan variera och vad man väljer beror naturligtvis på egna önskemål.

Det finns egentligen ingen gräns för vart man kan ta sig på sin cykel, så länge det går en väg till målet kan man ta sig dit.


Mountainbike en växande folkrörelse

Att cykla i terräng med en cykel anpassad för ändamålet är en häftig upplevelse. Adrenalinet som pumpar när du snabbt susar fram på leder i skog och mark, eller med tungan rätt i mun balanserar över stock och sten på en slingrande stig.

På senare år har utbudet av iordningsställda leder för mountainbike blivit stort och i Vitbergsterrängen i Skellefteå hittar du flera skyltade leder för detta.

I rutan till höger på denna sida kan du läsa mer om Mountainbike på Vitberget.

Lär dig cykla i Skellefteå

Här har vi tagit fram en cykelskola för dig som vill lära dig cykla. Det handlar framför allt om sex korta filmer om hur du ska göra när du trampar, bromsar och signalerar.

Lär dig cykla


Några exempel på utflyktsmål lämpliga för cykel:

  • Bovikens havsbad ligger ungefär en mil från Skellefteå centrum. Där finns badmöjligheter och gott om plats att lägga ut en filt.
  • Nordanå är en centralt belägen plats som lämpar sig som mål för cykelutflykten. Nordanå erbjuder fina lekmöjligheter för barn och mycket kultur, allt från museet till fina kulturbyggnader utomhus. Svandammen lockar också - stora som små.
  • Rovön är ett fint strövområde i närheten av centrala Skellefteå med varierande natur, som passar mycket väl för en lugn stund med fikakorgen.
  • Tuvagården i Tuvan är ett fint utflyktsmål med servering i älvsnära miljö, lekmöjligheter, BMX-bana i skogen och lugn och ro.
  • Gamla Varuträskvägen passar bra för en cykeltur. Den går genom vacker miljö och vägen tar dig till Varuträsk vildmarksgruva.
  • Falkträsket är också ett fint mål för en cykeltur, där man kan bada vid badplatsen eller bara sätta sig ner i gröngräset och njuta av solen. Man kan också fortsätta förbi Falkträsket och svänga av mot Flocktjärn där det finns en fin rastplats.
  • Lilla Kågerundan - 13,5 km. Du startar vid Kåge båthamn och cyklar genom Kåge. Stanna gärna till och njut av Kågeälven vid bron. Cykla sedan vidare runt Kågemarken och upplev landsbygden. Cykelturen leder sedan tillbaka till Kåge båthamn.

Det var några förslag på vart du kan styra cykeln. Men det trevligaste är kanske att bara packa väskan och sätta av utan att ha något särskilt mål utstakat.

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2018-06-18