Vandringsleder

Att komma ut i skog och mark är avkopplande för oss människor. Det tar oss tillbaka till våra rötter och det finns mycket forskning som visar att vi snabbt blir lugnare och mer harmoniska om vi får sitta och se på en eld eller lyssna till det porlande vattnet i en fors.

Vinterpromenera i Skellefteå

Här kan du se var du kan vinterpromenera i terräng i Skellefteå stad.
Med vinterpromenering menar vi promenadstråk som är preparerade av skoter och sladd.
De sandas ej så var försiktig när du är ute och går. Använd gärna skor med dubb under sulan.
Du kan även gå efter de skoterleder som finns i din närhet. En möjlighet förankrad hos de skoterklubbar som verkar i vår kommun. Naturligtvis måste du vara extra uppmärksam på dessa leder.

Vinterpromenaden - Vitbergsområde

Denna skogsstig ligger i västra delen av Vitbergsområdet och är cirka 4 kilometer lång. Du kan också gå en kortare sträcka på ca 1,5 km. Slingan passar även dig som vill gå med stavar eller promenera tillsammans med din hund.

Karta och information om slingan

Här kan du se ledens sträckning


Belyst hundpromenad - Sjungande dalen

En del av Sjungande dalens elljusspår gjordes om till en promenadslinga för hundar att användas även under vintern. Här kan du vintervandra i naturskön miljö med din fyrfota vän. 1,3 km.
Kör in på Orkestervägen. Efter ca 500 m, sväng till höger och in på en liten parkering.

Här kan du se hundpromenadens sträckning

 

Västra delen av Hälsans stig - Prästbordet/Sunnanå

Området mellan Mobackendammen och Lejonströmsbron. Södra och norra sidan Skellefteå älv. 5 km.
Ta dej till parkeringen på norra eller södra sidan Lejonströmsbron, därefter är det bara till att börja gå efter det fina promenadstråket längs Skellefteå älv.

Här kan du se ledens sträckning

Ansvarig för dessa tre vintervandringsstråk är Kultur- och fritidskontoret.

 

Vandringskortet

Under de senaste åren har det funnits ett vandringskort för att lyfta det stora utbudet av vandringsleder runt om vår kommun. Här hittar du vandringskortet.

I dag behöver vi inte vandra för att transportera oss men att vandra är fortfarande en fantastisk motionsform och ett trevligt sätt att upptäcka nya platser. Runt om i Skellefteå kommun finns goda möjligheter till vandring längs fina vandringsleder.

Innan du sätter iväg på en längre tur bör du ha gått in dina skor ordentligt. Se också till att ha med dig vätska och mat som du behöver längs vägen. Att stanna till och ta en friluftsfika är en stor del av njutningen med vandringen. Längs efter vandringslederna finns det många vindskydd och lämpliga rastplatser för detta.

 

Vandringsleder i Skellefteå (karta - även i mobilen)

Här kommer en ny möjlighet att hålla koll på var du är på vandringsleden. När du öppnat länken kommer du till en karta (Vandringsleder Skellefteå) som visar de vandringsleder som marknadsförs i kommunen. När du klickat på kompass-symbolen så zoomar kartan in till den plats du befinner dig just nu. Sedan har du förhoppningsvis aktuell led i bakgrunden i din mobil. Kartan visar också rastställen med mera som finns i närheten.

 

Vandringsleder

Linnéstigen 

Leden är 2 kilometer lång. Vandra efter vackra Bureälven. Stigen har många fina rastplatser. Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill pröva din fiskelycka, här kan du läsa information om fiskevårdsområden i Skellefteå kommun.

Ansvarig förening är Bureå byautvecklingsförening och Bureälvens nedre fiskevårdsområde.

Läs mer om Linnéstigen

Folder om Linnéstigen

Här kan du se ledens sträckning

 

Furuögrundsleden

Leden är 10 kilometer lång. Start vid Kolviken i Furuögrund, via Svartnäsudden och södra Ytterstfors över Laxbron, för att sedan avslutas vid Byske Havsbad.

Ansvariga föreningar är Södra Ytterstfors byaförening och Furuögrunds intresseförening.
Södra Ytterstfors byaförening

Folder över Furuögrundsleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Fällforsleden

Leden är 4 kilometer. Leden utgår från Laxcenter förbi Marranäsvältan och tillbaka till Laxcenter. Här kan du vandra i närheten av Byskeälven, en outbyggd skogsälv med vandrande laxar. Leden ligger i ett område med mycket skogsfågel och vilda djur. Du kan också upptäcka de så kallade korvsjöarna längs leden.

Ansvarig förening är Byalaget i Fällfors ideell förening.

Här kan du se ledens sträckning

Skellefteå kommun i samarbete med Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling anlagt en ny vandringsled i Fällfors med en ny utkiksplatå vid Fällforsfallet som låter besökare blicka ut över forsen och spana efter lax på dess vandring till lekområden.


Projektet för ny vandringsled i Fällfors

 

Gruvstigen

Leden är 18 kilometer lång. Vid Varuträsk Vildmarksgruva startar Gruvstigen som går i varierad terräng till Norrström norr om Forsbacka där den ansluter till Nasaleden.
Ansvarig förening är Varuträskbygdens kulturförening.
Folder till Gruvstigen

Här kan du se ledens sträckning

 

Grytsundsleden

Leden är totalt 8 kilometer. Grytsundsleden startar i Bovikens by, går efter befintliga stigen till Bjässviken, vidare efter vägen till Grytsundet och sedan befintlig väg till Bovikens by. Extra fina avsnitt är delen mellan Bovikens by och Bjässviken, där leden går över en höjd med fin utsikt över området.
En annan spektakulär del är ju den spångade delen över Grytsundet med mycket fisk som eventuellt plaskar när man kommer gående och mycket sjöfågel.

Ansvariga föreningar är intresseföreningarna Boviksön/Orrholmen.
Folder till Grytsundsleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Kalvträsklederna

Totala ledlängden är 50 kilometer. I Kalvträsk finns många möjligheter till friluftsliv av olika slag, bland annat vandring i vacker och kuperad skogsmiljö. Det finns åtta vandringsleder och börjar vid Kalvträsk Vildmarkscamp.
Läs mer om detta på Kalvträsk hemsida (nytt fönster)

Ansvarig förening är Kalvträskbygdens byaförening

Folder till Kalvträsklederna

Här kan du se Kalvträskledernas sträckningar

 

Kraftleden

Kraftleden är 18 kilometer lång och går mellan Vitberget och Skelleftehamn. Leden är väl uppmärkt och bjuder på skiftande miljöer och varierande landskap. Leden går genom blandskog, förbi myrar och stenhällar. Det finns även ett antal rastplatser med vindskydd utefter leden.

Ansvarig för leden är Bergsbyns sportklubb. (nytt fönster)

Folder till Kraftleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Kulturvandring i Bissjön

Leden är 3 kilometer lång. Starten finns i Bissjön, en mil nordväst om Lövånger. Här kan du vandra längs denna vackra kulturstig med många intressanta sevärdheter.
Ansvarig förening är Bissjöns byaförening.
Folder till Kulturvandring i Bissjön

Här kan du se ledens sträckning

 

Kyrkstigen

Leden är 40 kilometer lång. Den gamla Kyrkstigen har funnit i hundratals år och gått mellan Landskyrkan i Skellefteå till Burträsk. Än idag kan leden användas för den som vill ge sig ut på vandring. Stigen går längs vägen från Landskyrkan via Falkträsket och de två milen fram till Ragvaldsträsk. Därifrån kan man sedan välja att gå, cykla eller färdas på annat sätt längs den fina Sockenvägen från år 1781 fram till Burträsk.
Ansvarig förening är föreningen Kyrkstigen där du kan läsa mer om Kyrkstigen. (nytt fönster)

Folder om Kyrkstigen

Här kan du se ledens sträckning

 

Mineralleden

Denna led är 16 kilometer lång. Mineralleden startar vid Vitbergets elljusspår i centrala Skellefteå och sträcker sig till  Skellefteå AdventurePark och Varuträsk Vildmarksgruva. Leden erbjuder vandring genom varierande landskap.
Ansvarig förening för skötsel mellan Varuträsk och Stenssvedjan är Varuträsk IF

Folder över Mineralleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Nasaleden

Denna led är 82 kilometer lång. Förr i tiden mätte Nasaleden hela 40 mil och gick från Skellefteå ända upp till Nasafjäll. Idag är starten för leden i Forsbacka (Krångfors) och går sen upp till Glommersträsk. Leden går genom omväxlande terräng genom vacker natur.
Du kan även fortsätta vandra från Glommersträsk till Avaviken i Arvidsjaurs kommun. (Nasaleden Arvidsjaurs kommun, nytt fönster)
Ansvarig förening i Skellefteå kommun är Nasaledens intresseförening.

Folder över Nasaleden

Boliden Mineral utför markarbeten efter sträcka 2, Bruträsk - Bjurvattnet, 12 kilometer.

Här kan du se hur sträckningen går just nu. Hänvisningsskyltar finns uppsatta efter aktuell sträcka.

Här kan du se Nasaledens hela sträckning

 

Naturstigen på Vitberget

Naturstigen är 5 kilometer lång. Stigen går i kuperad terräng med några få korta, brantare partier. Stigen är väl markerad med blå/vita vandringsledsskyltar. Längs stigen finns skyltar med information om landskapet, kultur, geologi med mera.
Det är Naturskyddsföreningen i Skellefteå som ansvarar för leden. (nytt fönster)

Folder till Naturstigen

Här kan du se ledens sträckning

 

Risböle fäbodstig

Fäbodstigen är 9 kilometer lång. Mellan Uttersjöbäcken och Nedre Bäck hittar vi byarna Risböle och Bäckån. I den senare börjar Fäbodstigen som tar oss genom skogen till havet och slutligen till Risböle fäbodstuga
Ansvarig förening är Risböle byaförening.

Läs mer om Risböle Fäbodstig

Folder till Risböle Fäbodstig

Här kan du se ledens sträckning

 

 

Risåleden

Leden är knappt 5 kilometer lång. Med start i Innansjön, väster om Burträsk, följer Risåleden den vackra Risån som mynnar ut i Göksjön. Längs leden finns kojor med grillplats och toalett. Leden är delvis tillgänglig för rullstolsburna.
Ansvarig förening är Innansjöns byaförening.
Folder till Risåleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Storbäcksleden

Leden är 6 kilometer lång. Med start i Storbäck, två kilometer norr om Ostvik, slingar sig Storbäcken ner till Ostviksfjärden Leden följer Storbäcken och erbjuder fin vandring med fem rastplatser för möjlighet till fikastopp.
Ansvarig förening är Ostviks & Östanbäcks byaförening. (nytt fönster)
Folder till Storbäcksleden

Här kan du se ledens sträckning

 

Svarttjärns vandringsstig

Leden är 8 kilometer lång. Välkommen till Svarttjärns vandringsstig. Här kan du vandra  genom vacker natur till Havsvågen och upp på Lidberget, Lövånger-bygdens högsta berg. Här finns ett stort klapperstensfält med stenar som ligger i ”vågor”. Det finns också ett högt utkikstorn format som en älg.
Du kan också vandra mot Blyberget och runt Tuvtjärn.”
Ansvarig förening är Svarttjärns Samverkansförening. (nytt fönster) 

Kartbild Svarttjärns vandringsstig

Här kan du se ledens sträckning

 

Öbergsleden

Leden är drygt 6 kilometer lång. Ungefär en mil öster om centrala Skellefteå ligger Öbergsleden som går i varierad terräng runt byarna Stackgrönnan och Nyhamn. Leden är en rundvandring och du kan starta från flera ställen längs vägen.
Ansvarig förening är Nyhamns Folkets Hus.

Folder till Öbergsleden

Här kan du se ledens sträckning

 

 

  • Allemansrätten

    Naturen är öppen och tillgänglig för alla. Det betyder att du får vistas i naturen om du visar hänsyn och inte stör eller förstör.

    Läs mer om Allemansrätten

  • Promenader

    Ett bra sätt att hålla sig i form, samtidigt som man ger själen näring är att ta en promenad. Det är en motionsform som passar de flesta. Enklast är förstås att utgå från sin egen bostad och utforska de närmaste omgivningarna och se hur de förändras under årstidernas växlingar. Men Skellefteå har också många promenadstråk att erbjuda.

    Läs mer om Promenader

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2021-02-10
Sida

Rutter

Här kan du ladda ner beskrivningar på olika utflyktsrutter där du med bilens hjälp kan utforska natur- och kulturmiljöer inom Skellefteå kommun.

Läs mer