Vandringsleder

Att komma ut i skog och mark är avkopplande för oss människor. Det tar oss tillbaka till våra rötter och det finns mycket forskning som visar att vi snabbt blir lugnare och mer harmoniska om vi får sitta och se på en eld eller lyssna till det porlande vattnet i en fors.

I dag behöver vi inte vandra för att transportera oss men att vandra är fortfarande en fantastisk motionsform och ett trevligt sätt att upptäcka nya platser. Runt om i Skellefteå kommun finns goda möjligheter till vandring längs fina vandringsleder.

Innan du sätter iväg på en längre tur bör du ha gått in din skor ordentligt. Se också till att ha med dig vätska och mat som du behöver längs vägen. Att stanna till och ta en friluftsfika är en stor del av njutningen med vandringen, längs vandringslederna finns det många vindskydd och lämpliga rastplatser för detta.

Vandringskortet

Under de senaste åren har det funnits ett vandringskort för att lyfta det stora utbudet av vandringsleder runt vår kommun. Här hittar du vandringskortet.


Vandringsleder

Furuögrundsleden

Denna led är cirka 10 km lång. Start vid Kolviken i Furuögrund, via Svartnäsudden och södra Ytterstfors över Laxbron, för att sedan avslutas vid Byske Havsbad.

Ansvariga föreningar är Södra Ytterstfors byaförening och Furuögrunds intresseförening.
Södra Ytterstfors byaförening

Folder över Furuögrundsleden

 

Åbyälvsleden

Åbyälvsleden erbjuder naturskön vandring vid forsande älv och stilla sel. Spår av bäver är inte ovanligt och även uttern håller till i Åbyälven.
Vandringsleden startar vid Renholmen öster om Åbyn, där Åbyälven mynnar i havet. Den sträcker sig upp till Blåfors och hela leden är 2,4 mil.
Du kan även välja att starta i Blåfors på norra sidan älven, följ skyltning till fotbollsplanen så kommer du till vägens slut där vandringsleden startar.

Om man vill gå kortare etapper kan man nå älven och vandringsleden från vägen som går mot Ålund (södra sidan Åbyälven) vid ett flertal platser upp till avtagsvägen mot Gagsmark. Där går vandringsleden över till norra sidan Åbyälven, där också Tvärån mynnar ut.
Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill pröva din fiskelycka. 
Här kan du läsa information om fiskevårdsområden i Skellefteå kommun.
Ansvarig förening är Åbyälvens fiskevårdsförening.

Karta över Åbyälvsleden


 
 

Mineralleden

Denna led är ca 16 km lång. Mineralleden startar vid Vitbergets elljusspår i centrala Skellefteå och sträcker sig till Varuträsk Vildmarksgruva. Leden erbjuder vandring genom varierande landskap.
Ansvarig förening för skötsel är vakant för tillfället. Ledens framkomlighet är osäker.

Folder över Mineralleden

 

Nasaleden

Denna led är 82 km lång. Förr i tiden mätte Nasaleden hela 40 mil och gick från Skellefteå ända upp till Nasafjäll. Idag är starten för leden i Forsbacka (Krångfors) och går sen upp till Glommersträsk. Leden går genom omväxlande terräng genom vacker natur.
Du kan även fortsätta vandra från Glommersträsk till Avaviken i Arvidsjaurs kommun. (Nasaleden Arvidsjaurs kommun, nytt fönster)
Ansvarig förening i Skellefteå kommun är Nasaledens intresseförening.

Folder över Nasaleden

Under hösten 2017 utförde Boliden Mineral AB stora bergarbeten längs delsträcka 2 vilket gjorde att leden fick dras om. Här ser du den nya sträckningen från Bjurvattnet till Bruträsk. Du kan läsa mer här.

 

Linnéstigen

Denna led är 3,5 km lång. Vandra i den svenske botanikern Carl von Linnés fotspår efter vackra Bureälven. Stigen har många fina rastplatser. Kom ihåg att köpa fiskekort om du vill pröva din fiskelycka, här kan du läsa information om fiskevårdsområden i Skellefteå kommun.
Ansvarig förening är Bureå byautvecklingsförening och Bureälvens nedre fiskevårdsområde.
Läs mer om Linnéstigen

Folder om Linnéstigen

 

Kyrkstigen

Leden är 40 km lång. Den gamla Kyrkstigen har funnit i hundratals år och gått mellan Landskyrkan i Skellefteå till Burträsk. Än idag kan leden användas för den som vill ge sig ut på vandring. Stigen går längs vägen från Landskyrkan via Falkträsket och de två milen fram till Ragvaldsträsk. Därifrån kan man sedan välja att gå, cykla eller färdas på annat sätt längs den fina Sockenvägen från år 1781 fram till Burträsk. 
Ansvarig förening är föreningen Kyrkstigen.
Läs mer om Kyrkstigen

Folder om Kyrkstigen

 

Risåleden

Leden är idag knappt 5 km lång. Med start i Innansjön, väster om Burträsk, följer Risåleden den vackra Risån som mynnar ut i Göksjön. Längs leden finns kojor med grillplats och toalett. Leden är delvis tillgänglig för rullstolsburna.
OBS! Delar av Risåleden är ej ännu färdigställd. Följ västra delen och gå sedan längs väg 732.
Se bild

Ansvarig förening är Innansjöns byaförening.
Folder till Risåleden

 

Kulturvandring i Bissjön

Leden är 3 km lång. Starten finns i Bissjön, en mil nordväst om Lövånger. Här kan du vandra längs denna vackra kulturstig med många intressanta sevärdheter.
Ansvarig förening är Bissjöns byaförening.
Kulturvandring i Bissjön (nytt fönster)

 

Öbergsleden

Leden är drygt 6 km lång. Ungefär en mil öster om centrala Skellefteå ligger Öbergsleden som går i varierad terräng runt byarna Stackgrönnan och Nyhamn. Leden är en rundvandring och du kan starta från flera ställen längs vägen.
Ansvarig förening är Nyhamns Folkets Hus.

Folder till Öbergsleden

 

Risböle fäbodstig

Fäbodstigen är 9 km lång. Mellan Uttersjöbäcken och Nedre Bäck hittar vi byarna Risböle och Bäckån. I den senare börjar Fäbodstigen som tar oss genom skogen till havet och slutligen till Risböle fäbodstuga
Ansvarig förening är Risböle byaförening.

Läs mer om Risböle Fäbodstig

Folder till Risböle Fäbodstig

 

Storbäcksleden

Leden är 6 km lång. Med start i Storbäck, två kilometer norr om Ostvik, slingar sig Storbäcken ner till Ostviksfjärden Leden följer Storbäcken och erbjuder fin vandring med fem rastplatser för möjlighet till fikastopp.
Ansvarig förening för skötsel är vakant för tillfället. Ledens framkomlighet är därför osäker.
Folder till Storbäcksleden

 

Gruvstigen

Leden är 18 km lång. Vid Varuträsk Vildmarksgruva startar Gruvstigen som går i varierad terräng till Norrfors norr om Forsbacka där den ansluter till Nasaleden.
Ansvarig förening är Varuträskbygdens kulturförening.
Folder till Gruvstigen

 

Naturstigen på Vitberget

Naturstigen är cirka 5 km lång. Stigen går i kuperad terräng med några få korta, brantare partier. Stigen är väl markerad med blå/vita vandringsledsskyltar. Längs stigen finns skyltar med information om landskapet, kultur, geologi med mera. 
Det är Naturskyddsföreningen i Skellefteå som ansvarar för leden. 
Folder till Naturstigen

 

Kraftleden

Kraftleden är18 km lång och går mellan Vitberget och Skelleftehamn. Leden är väl uppmärkt och bjuder på skiftande miljöer och varierande landskap. Leden går genom blandskog, förbi myrar och stenhällar. Det finns även ett antal rastplatser med vindskydd utefter leden.

Ansvarig för leden är Bergsbyns sportklubb. (nytt fönster)

Folder till Kraftleden

 

Svarttjärns vandringsstig

Leden är 5km lång. Svarttjärns vandringsstig är en rundvandring som börjar och slutar på samma ställe
vid parkeringen intill vägen som går genom byn Svarttjärn. Ett rekommenderat utflyktsmål är att avvika från leden efter cirka 500 m och istället följa skyltar mot utflytsmålet Havsvågen med utkikstornet Lill´n som utgör formen av en älgtjur som står och spanar ut från Blybergets topp.

Ansvarig förening är Svarttjärns Samverkansförenings hemsida. (nytt fönster) 

Folder till Svarttjärns vandringsstig

 

Kalvträsklederna

I Kalvträsk finns många möjligheter till friluftsliv av olika slag, bland annat vandring i vacker och kuperad skogsmiljö. 8 vandringsleder börjar vid Kalvträsk Vildmarkscamp.
Läs mer om detta på Kalvträsk hemsida (nytt fönster)

Ansvarig förening är Kalvträskbygdens byaförening

Folder till Kalvträsklederna

 

Grytsundsleden

Grytsundsleden startar i Bovikens by, går efter befintliga stigen till Bjässviken, vidare efter vägen till Grytsundet och sedan befintlig väg till Bovikens by.
Extra fina avsnitt är delen mellan Bovikens by och Bjässviken, där leden går över en höjd med fin utsikt över området.
En annan spektakulär del är ju den spångade delen över Grytsundet med mycket fisk som eventuellt plaskar när man kommer gående och mycket sjöfågel.

Ansvariga föreningar är intresseföreningarna Boviksön/Orrholmen. 
Folder till Grytsundsleden
 

  • Om allemansrätten

    Vår natur står öppen för oss alla. Du kan njuta av dofter, fågelsång, blomsterängar eller promenader och skidturer i skogen. Men denna rätt innebär också skyldigheter för oss som vistas ute i naturen. Du måste visa hänsyn mot alla som bor i närheten eller vistas ute samtidigt som dig samt mot alla djur, växter och träd. Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen - men under ansvar. Huvudregeln är att inte störa - inte förstöra.

    Läs mer om Om allemansrätten

  • Promenader

    Ett bra sätt att hålla sig i form, samtidigt som man ger själen näring är att ta en promenad. Det är en motionsform som passar de flesta. Enklast är förstås att utgå från sin egen bostad och utforska de närmaste omgivningarna och se hur de förändras under årstidernas växlingar. Men Skellefteå har också många promenadstråk att erbjuda.

    Läs mer om Promenader

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2018-11-09
Sida

Rutter

Här kan du ladda ner beskrivningar på olika utflyktsrutter där du med bilens hjälp kan utforska natur- och kulturmiljöer inom Skellefteå kommun.

Läs mer