Pulkåkning

Pulkåkning är inte bara roligt, det är även ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och få motion! Vilket är viktigt för både vuxna och barn. Pulkåkning kan du ägna sig åt i närmaste snöhög, men det finns flera platser i Skellefteå kommun som är extra lämpliga för denna aktivitet.

Pulkbackar för vinterlek i Skellefteå

 • Vitbergets barnbacke - 2016 öppnades en ny barnbacke på Vitberget med ett transportband längs marken som tar dig smidigt upp till toppen, så du orkar fler åk på en dag även om du skulle springa uppför backen några gånger. I backen kan du åka slalom eller pulka. Flera vindskydd och grillplatser finns i området.
 • Sjungande Dalen - Strax ovanför korsningen mellan Dirigent- och Orkestervägen finns några kullar som brukar vara populära för att åka pulka. Var bara försiktig för att inte styra ut på den närliggande vägen.
 • Solbackens friluftspark - En härlig pulkbacke med vindskydd och grillplats. Parkering finns vid Alhems kyrkogård eller vid vändplatsen som ligger mellan pulkbacken och Alhems kyrkogårds stora parkering. 
 • Erikslid - Här finns en av kommunens mest populära platser för vinterlek. Fantastisk backe som både är långsträckt och avskild från vägar. Dessutom finns här både vindskydd och grillplats, och backen är lätt att nå med bil som kan parkeras bakom den närliggande bensinstationen.
 • Prästbordet - en liten och populär kälkbacke finns på kullen som ligger strax norr om korsningen på Bolidenvägen vid ICA Kvantum och Blomsterlandet.
  På Prästbordet finns även populär pulkbacke vid församlingsgården vid Landskyrkan.
 • Mobacken - i anslutning till Mobackavägen på Mobacken finns en pulkbacke som kallas för Jockebacken. Här finns belysning och vindskydd med eldstad.
 • Morö Backe - På området finns flera mindre kullar och backar insprängda bland bebyggelsen, men här finns också en större backe med belysning som lämpar sig för både pulkåkning och enklare skidåkning. Den backen ligger strax norr om ridhuset.
 • Anderstorp - i närheten av Anderstorps idrottsplats finns flera kullar som är synnerligen lämpliga som pulkbackar.

 

Alla dessa backar lämpar sig väl för små barn. För de lite större barnen som kräver mer av backen så är pulkbackarna på Erikslid, Morö Backe och Solbackens friluftspark att rekommendera. Och som alltid så är det bra om en vuxen finns med, speciellt om backen ligger i närheten av en väg.

 

Pulkbackar utanför Skellefteå

 • Boliden - i närheten av Sidtjärnens friluftsområde finns Guldbacken. Här finns grillplats, vindskydd och ett utedass.
 • Örviken - Vid Färjvägen finns området som kallas för Vithatta. Här finns ett vindskydd och grillplats.
 • Skelleftehamn - i närheten av Skelleftehamns vattentorn och elljusspår finns den så kallade Kamelryggen, med vindskydd och grillplats. Området ligger mitt mellan Ursviken och Skelleftehamn. 
Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2019-05-31
Sida

Allemansrätten

Naturen är öppen och tillgänglig för alla. Det betyder att du får vistas i naturen om du visar hänsyn och inte stör eller förstör.

Läs mer
Sida

Erikslidsområdet

Erikslid är ett av Skellefteås största och mest centrala bostadsområden. Samtidigt finns här också ett av stadens populära friluftsområden. Med goda m...

Läs mer