Copy-Naturreservatet Vitbergets topp-Peter sitter och fikar och tittar ut över reservatet-Anna Wenngren-BMK.jpg

Vitbergsområdet

Vitbergsområdet är Skellefteås stora stadsnära motions- och rekreationsområde, bara två kilometer från centrum.

Här finns allt för den som vill röra på sig. Flera föreningar har sin utgångspunkt och klubblokal inom området. Det finns även många anläggningar för fritidsaktiviteter här.

Motionsspår året runt

Vitbergsterrängen har många välpreparerade motionsspår, bland annat cirka 20 kilometer sammanhängande elljusspår. Under sommarhalvåret är spåren populära för löpning och promenad. På vintern erbjuds fina möjligheter till skidåkning.

Spårkartor finns på skyltar i terrängen. Du kan även hämta en broschyr i receptionen på Skellefteå Camping eller på Kultur- och fritidskontoret på Bäckgatan 1.

Hinderbana 

Vid starten av Vitbergets trekilometersspår finns en hinderbana. Hinderbanan är cirka 300 meter lång med tio olika hinder av olika svårighetsgrader. Banan passar lämpligast för barn och ungdomar från högstadieåldern och uppåt, men även yngre kan göra ett försök att bemästra hindren. Läs mer om hinderbanan och de olika hindren.

Barnhinderbana

Bredvid hinderbanan finns nu även en barnhinderbana. Den kommer att invigas under vår/sommar 2020. Här kommer du att kunna läsa mer om detta.

Utegym


Det finns även ett utegym på Vitberget för den som vill testa sina krafter före, under eller efter ett löppass i motionsspåren. Utegymmet ligger på den östra sidan om Östra Vitbergstjärn, vid parkeringen till Boda Borg. Här finns även en tillgänglighetsanpassad fiskebrygga, toalett och vindskydd med eldstad.

Naturstigar och friluftsliv

I Vitbergsterrängen erbjuds stora möjligheter till friluftsliv med många vandringsleder, stigar, vindskydd och grillplatser. Vill du lära dig mer om naturen och att vistas tryggt i den rekommenderar vi ett besök till naturstigarna och Upplevelseskogen.

Cykla på Vitberget

Förutom skidor och löpning används många av lederna i Vitbergsterrängen av mountainbikecyklister. Förutom att detta är ett spännande sätt att utforska stigar och leder är det även bra träning där adrenalinet pumpar.
Under vår/sommar 2020 kommer den nya Skellefteå Bike Park Arena att invigas. Huvudman för denna cykelanläggning är Skellefteå AIK cykel. Anläggningen ligger vid gamla Vitbergsvallen.

Läs mer om cykling i Skellefteå här.


Vitbergets Dag

Två gånger per år, vår och höst, arrangeras Vitbergets Dag. Detta är en populär aktivitetsdag för hela familjen där föreningar i området visar upp sina aktiviteter och du har chansen att prova olika saker. Alla aktiviteter under Vitbergets dag är helt kostnadsfria!


Parkering i Vitbergsområdet

Vid starten av Vitbergets tre kilometersspår med elljus finns en parkering för cirka 70 fordon. 300 meter öster om Boda Borg (vid pistolskyttebanan) finns ytterligare 50 parkeringsplatser. Därifrån kan du också ansluta till elljusspåret för dig som åker skidor eller cyklar mountainbike.


Vitbergsområdet anläggningar och föreningar;

I rutan till höger hittar du länkar till de olika föreningarnas hemsidor.


Utveckling av Vitbergsområdet

Området utvecklas hela tiden.

Under vår/sommar 2020 kommer den nya Skellefteå Bike Park Arena att invigas. Huvudman för denna cykelanläggning är Skellefteå AIK cykel. Anläggningen ligger vid gamla Vitbergsvallen.

Den nya barnhinderbanan kommer också att invigas under denna period. Den är belägen vid starten av Vitbergets elljusspår.

 

 

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2019-12-04
Sida

Längskidåkning och slalom

Inom Skellefteå kommun finns många möjligheter för skidåkning eller annan motion. Inom centralorten sköts mer än 40 km skidspår av Skellefteå kommun, ...

Läs mer