Vitbergsområdet

Vitbergsområdet är Skellefteås stora stadsnära motions- och rekreationsområde. Här samsas friluftsliv, motionärer, elitidrottare, SM-tävlingar och föreningsaktiviteter. Flera föreningar har sin utgångspunkt och klubblokal inom området. Det finns även många anläggningar för fritidsaktiviteter här. Välkommen till Vitbergsområdet!

Nyhet - Spåravgift på konstsnöspåret vid pistolskyttebanan

 Kommunen har anlagt ett konstsnöspår vid pistolskyttebanan. Det är 1005 meter långt.
I år kommer vi att testa en ny modell, en betalningsmodell. Detta är med tanke på att vi har lagrad snö från i fjol som vi kommer att använda till konstsnöspåret.

Fritidsnämnden i Skellefteå kommun har beslutat att kommunen ska ta ut en spåravgift för dig som är över 18 år när du åker på konstsnöspåret vid skjutbanan på Vitberget.
Barn och ungdomar åker gratis.


Du har tre val
Dagkort 50 kronor
Veckokort 150 kronor
Säsongkort 500 kronor

Betalning
Du kan swisha till nummer 123 371 99 94. Skriv i meddelandet vilken avgift det gäller.
Du kan också köpa spårkort på Eddahallen eller i receptionen på Skellefteå Camping.

Slumpvisa kontroller kommer att ske av kontrollanter från skidklubbarna.

Motionsspår året om

Vitbergsterrängen har många välpreparerade motionsspår, bland annat cirka 20 kilometer sammanhängande elljusspår. Under sommarhalvåret är spåren populära för löpning och promenad, medan det vintertid erbjuds fina möjligheter till skidåkning.

Spårkartor finns på skyltar i terrängen, men du kan även hämta en broschyr i receptionen på Skellefteå Campings eller på Kultur och fritidskontoret på Bäckgatan 1.

Hinderbana och utegym

I höst öppnade hinderbanan på Vitberget som ligger vid starten av Vitbergets trekilometersspår. Hinderbanan är cirka 300 meter lång med tio olika hinder av olika svårighetsgrader. Banan passar lämpligast från högstadieåldern och uppåt, men även yngre kan göra ett försök att bemästra hindren. Läs mer om hinderbanan och de olika hindren.

Det finns även ett utegym på Vitberget för den som vill testa sina krafter före, under eller efter ett löppass i motionsspåren. Utegymmet ligger på den östra sidan om Östra Vitbergstjärn, vid parkeringen till Boda Borg. Här finns även en tillgänglighetsanpassad fiskebrygga, toalett och vindskydd med eldstad.

Naturstigar och friluftsliv

I Vitbergsterrängen erbjuds stora möjligheter till friluftsliv med många vandringsleder, stigar, vindskydd och grillplatser. Vill du lära dig mer om naturen och att vistas tryggt i den rekommenderar vi ett besök till naturstigarna och Upplevelseskogen.

Cykla på Vitberget

Förutom skidor och löpning används många av lederna i Vitbergsterrängen av mountainbikecyklister. Förutom att detta är ett spännande sätt att utforska stigar och leder är det även bra träning där adrenalinet pumpar.

Läs mer om cykling i Skellefteå här.


Vitbergets Dag

Två gånger per år, vår och höst, arrangeras Vitbergets Dag. Detta är en populär aktivitetsdag för hela familjen där föreningar i området visar upp sina aktiviteter och du har chansen att prova olika saker. Alla aktiviteter under Vitbergets dag är helt kostnadsfria!


Parkering i Vitbergsområdet

Vid starten av Vitbergets tre kilometersspår med elljus finns en parkering för ca 70 fordon. 300m öster om Boda Borg (vid pistolskyttebanan) finns ytterligare 50 parkeringsplatser. Därifrån kan du också ansluta till elljusspåret för dig som åker skidor eller cyklar mountainbike.


Vitbergsområdet anläggningar och föreningar;

I rutan till höger hittar du länkar till de olika föreningarnas hemsidor.


Utveckling av Vitbergsområdet

En ny barnbacke har byggts , nya uttag för snökanoner och en ny slinga för konstsnöspår har också byggts.
Skiss över nya barnbacken och konstsnöspåret.
Information om snötillverkning via snökanon på Vitberget

 

 

Ansvarig nämnd: Fritidsnämnden
Informationen granskades: 2019-01-08
Sida

Längskidåkning och slalom

Inom Skellefteå kommun finns många möjligheter för skidåkning eller annan motion. Inom centralorten sköts mer än 40 km skidspår av Skellefteå kommun, ...

Läs mer