Evenemang och utflyktsmål

Nordanå är ett naturskönt kultur- och friluftsområde nära centrum i Skellefteå. Årligen sker flera stora arrangemang på Nordanåområdet.

Evenemang

Årligen sker flera stora arrangemang på Nordanåområdet: Trästockfestivalen som är en av Sveriges fem största musikfestivaler och Kyrkhelgen i Bonnstan är kanske den mest kända men även sommarteatern som är ett arrangemang av Västerbottensteatern. Marknader, kvarnspel, och traditionellt valborgs- och midsommarfirande är välbesökta evenemang. Se evenemangskalendern för uppdaterat programutbud.

Utställningar

Meijersamlingen

Meijersamlingen är en omfattande och växande donation till Skellefteå kommun av konstnären Sture Meijer från Kåge, Västerbotten. Delar av donationen visas i Meijersamlingen på Nordanå.

Meijersamlingen

MAN - Museum Anna Nordlander

MAN - Museum Anna Nordlander är en mötesplats med fokus på samtidskonst och genusfrågor. Med konsten som utgångspunkt vill MAN ifrågasätta normer och reflektera över frågor som rör kön och identitet.

Museum Anna Nordlander

Skellefteå Konsthall

Skellefteå Konsthalls ambition är att förmedla och fördjupa de frågeställningar som rör den samtida konstscenen lokalt, nationellt och internationellt. Inom ramen ingår även konsthistoriska utställningar, där bland annat kommunens konstsamling lyfts fram.

Skellefteå Konsthall

Nils Schillmark-museet 

Nils Schillmark Akademien som disponerar Majorsbostället Nyborg på Nordanå, har till uppgift att sprida kunskap om konstnärens Nils Schillmarks liv och konst genom utställningar och föreläsningar.

Nils Schillmark (1745-1804) föddes som yngste son i en bondefamilj i Drängsmark, strax norr om Skellefteå. Hans konstnärliga talang uppmärksammades och han åkte till Stockholm för konststudier.
I Finland blev han den Gustavianska tidens mest betydande porträttmålare. Där utförde han även stilleben och landskapsmålningar.

Skellefteå museum

Skellefteå museum är ett kulturhistoriskt länsdelsmuseum och ligger på Nordanå. Museet har ansvar för den museala verksamheten och kulturmiljövården i Skellefteå, Norsjö och Malå kommuner.

Skellefteå museum

Teater

Västerbottensteatern

Alldeles i närheten av Nordanåparken ligger Västerbottensteatern som är en länsteater. Sedan 1987 har dom bjudit på sommarteater för hela familjen, ofta är den vackra miljön på Nordanå spelplatsen för dessa uppskattade föreställningar.

Västerbottensteatern

Historisk plats

Historia

Ute på området ligger Nordanågårdens värdshus, byggd 1869 som bostad till sågverksförvaltare JTB Sidén. I anslutning till värdshuset ligger en uthuslänga, från början fanns här bolagsboden till Skellefteå Ångsågs Aktiebolag i Clemensnäs. I dag finns där en mysig lanthandel med kaffeservering sommartid.

Majorsbostället Nyborg är en vacker kulturhistorisk byggnad från 1764, den uppfördes på sin nuvarande plats som militärbostad. Intill Nyborg ligger Kågegården, en välbevarad parstuga från 1700-talets senare del, byggnaden flyttades 1928 från Kåge till Nordanå.

Huvudbyggnaden på Nordanå är ett läroverk från 1916. Det är en stilig byggnad i svensk herrgårdsstil. Idag innehåller den reception och café, Skellefteå museum med sina utställningar, tre konsthallar, arkiv och Nordanåteatern.

Bonnstan

På Nordanå börjar även ett vackert promenad- och strövområde som följer Skellefteälven och går förbi flera historiska platser. Här ligger exempelvis Bonnstan, som är Skellefteås kyrkstad, med sina 116 hus och anor från 1600-talet. Kyrkan vi ser idag är en klassisk korskyrka som stod klar 1800, det är en av Sveriges största landskyrkor. Fortsätter man en bit till kommer man fram till Lejonströmsbron som går över Skellefteälven och är Sveriges äldsta träbro.

Bonnstan

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2018-09-02