070602_141720-P.jpg

Nordanå parkområde och lekplats

Nordanå är en grön mötesplats för kultur.

Grönområde

Nordanå är ett naturskönt kultur- och friluftsområde nära centrum i Skellefteå. Området har en lång historia, bland annat har det fungerat som marknads- och exercisplats. Den kuperade terrängen, de kulturhistoriska byggnaderna, fågeldammarna och närheten till Skellefteälven ger parken en mycket speciell karaktär. I dag används Nordanåområdet till en mängd olika aktiviteter, bland annat hålls här festivaler, sommarteater och julmarknad.

På Nordanå börjar även ett vackert promenad- och strövområde som följer Skellefteälven och går förbi flera historiska platser. Här ligger exempelvis Bonnstan, som är Skellefteås kyrkstad, med sina 116 hus och anor från 1600-talet. Kyrkan vi ser idag är en klassisk korskyrka som stod klar 1800, det är en av Sveriges största landskyrkor. Fortsätter man en bit till kommer man fram till Lejonströmsbron som går över Skellefteälven och är Sveriges äldsta träbro.

Spel och lek

På området finns en stor nybyggd lekpark för barn i alla åldrar. Lekparken invigdes 2011 och har blivit ett uppskattat besöksmål för barn och unga.

Det finns plats för spel och lek på grönområdet, förutom fritt spring i gräset finns en volleybollplan, där gäller först till kvarn... Föreningen Norr-chi bjuder in till gratis Qigong och Taichiträning på måndagskvällarna under sommaren. Nordanå reception lånar sommartid ut olika spel, om du inte har med eget.

Vintertid förvandlas en av Nordanås fågeldammar till en ljus- och musik omgärdad isbana. Den håller öppet när väder och isförhållande tillåter. Här kan du läsa mer om du vill göra ett besök.

Isbanan

Ansvarig nämnd: Kulturnämnden
Informationen granskades: 2018-01-14